2de All-Round Games 2016 door de ogen van onze vrijwilliger

Panorama shot van 2016 2de allround games door Chinese Sportfederatie

Op 30 april 2016, organiseerde de Stichting Chinese Sportfederatie Nederland, de 2e All-Round Games. De locatie was dit jaar Sportcentrum Caland in Amsterdam

De Chinese Sportfederatie is een landelijke organisatie die bestaat sinds 1984. Al meer dan 30 jaar zet zij zich in voor meer (sportief) contact tussen de verschillende Chinese groepen (Indonesische, Surinaamse, Hong Kong en Nederlandse) en daaruit voortvloeiend de integratie in de Nederlandse samenleving te bevorderen.
Dit doen ze door middel van verschillende sportactiviteiten zoals deze sportdag. De stichting wordt volledig gedragen door vrijwilligers.

De All-Round Games begon om 08:30 met het ontvangst tot de prijsuitreiking om 18:00. Teams moeten deelnemen aan verschillende sporten: tafeltennis, badminton, zaalvoetbal en basketbal.
Er waren 7 teams met elk 10 spelers, mannen en vrouwen en ook hun aanhang (partner, ouders, kleine kinderen) was komen opdagen. Het niveau per team verschilt onderling heel erg. Sommige zitten bij een club of vereniging en anderen doen het voor hun lol, plezier en gezelligheid.
Er deden niet alleen Chinezen mee, maar deden ook mensen mee uit andere bevolkingsgroepen zoals Turken, Nederlanders en Surinamers.
Ook zijn er veel verschillende leeftijden die mee doen. Van opa’s tot kinderen.

Elke sport duurde 2 uur en er was een pauze van een half uur ingeroosterd.

Tafeltennis

Bij tafeltennis speelden alle teams tegen elkaar. De wedstrijden duurden in totaal 2 uur. Er waren 6 tafels waarop gespeeld kon worden.

2 vrijwilligers van de Chinese Sportfederatie tijdens 2de allround games 2016

Vrijwilligers druk bezig scores bij te houden tijdens tafeltennis.

Badminton

Bij de badmintonwedstrijden werd alleen mix- en dubbelspel gespeeld voor heren en vrouwen. 2 tegen 2. Een speler mocht zelfs alle rondes spelen.

Badminton tijdens de 2de allround games van de Chinese Sportfederatie
Er zijn 7 speelrondes. Een wedstrijd duurde 10 minuten. Normaal bestaat een normale wedstrijd uit 21 punten. Maar omdat het een allround toernooi is, werden alle punten doorgeteld.
Aan het einde van elke ronde wordt de stand doorgegeven. Het koppel dat de meeste punten had, kreeg 2 punten voor het hele team. Bij gelijkspel kreeg ieder team 1 punt. Aan het einde van alle badmintonwedstrijdjes worden de punten bij elkaar opgeteld. Het duo dat de meeste punten heeft, krijgt 7 punten voor het hele team. Het duo met de minste punten 1 punt.

Voetbal

Een voetbalteam bestaat uit 4 spelers. Er moet minimaal 1 vrouw meedoen in het spel. Elke wedstrijd duurde 7 minuten. Later is dit 5 minuten geworden omdat het rooster uitliep.De scheidsrechter was dit jaar aanwezig want vorig jaar was er geen scheidsrechter en ging het toen niet vlekkeloos. Nu zorgde de scheids voor een duidelijk en soepel verloop van de wedstrijden. De hal werd dwars gebruikt en toen verdeeld in 2 velden om op te spelen. De lijnen van basketbal werden gebruikt als grensgebied.

2016 2de allround games van de Chinese Sportfederatie onderdeel voetbal
De regels van het voetbal werden versoepeld. Met name voor de vrouwen werden er soepele regels toegepast. Zo mochten ze met de handen in het strafschopgebied spelen en konden ze ingooien of intrappen als ze als keeper de bal hadden.
Verder werden harde schoten op de vrouwelijke keepers afgekeurd en kon de schutter een gele kaart krijgen als hij te hard schoot.

Basketbal

2de Allround games 2016 Chinese Sportfederatie onderdeel basketbal
Bij basketbal mocht er maximaal 5 spelers per team op het veld staan. Er moet minimaal 1 dame meespelen. De wedstrijden duren elk 9 minuten met een pauze. Hierbij was ook een scheidsrechter aanwezig. Ook bij basketbal werd er gespeeld met verspoelde regels.

Winnaar van de 2de Allround Games 2016 Chinese Sportfederatie Crazy Jacks

Winnaar van de 2de Allround Games 2016 Crazy Jacks

Aan het einde van de dag was er ook een prijsuitreiking voor het team met de meeste behaalde punten van alle sporten bij elkaar.

Mijn taken als vrijwilliger

Ik heb meegelopen en meegekeken bij de voetbalcoördinator, de badmintoncoördinator en de scheidsrechter.
Bij het maken van de rooster van de teams heb ik mee geholpen. Ik heb meegeholpen met het voorbereiden van de zaal. De tafeltennis tafel neerzetten en uitklappen. De badminton velden klaar maken en de netten opzetten. De velden aan geven en aanwijzingen ophangen. Tafels en stoelen voor de administratie regelen bij de beheerder.

Wedstrijdformulieren van de Chinese Sportfederatie

Formulieren om de uitslagen bij te houden

Ook heb ik de tijden en scores bij gehouden van alle voetbalteams met de scheidsrechter.
Wat ik heb geleerd van deze stage is dat je een goede voorbereiding moet hebben als je bijvoorbeeld een evenement, toernooi, sportdag etc. gaat organiseren.
De benodigdheden (goals, netten, vuilnisbakken )en het aantal bezoekers (vanwege het café) moeten van tevoren worden aangegeven bij de beheerder en de kantine zodat hier mee rekening wordt gehouden.
Ook duidelijkheid van de schema’s, spelregels en punten moet goed geregeld zijn en goed uitgelegd worden. Als dit niet gebeurt, kan het erg rommelig toegaan en ontstaan er fouten, misverstanden, ruzies en irritaties.
Je moet als scheidsrechter ook scherp blijven en goed opletten. De regels van te voren bestuderen en vooral als er met aangepaste regels wordt gespeeld.

Ik vond het erg leuk om stage te lopen bij de Chinese Sportfederatie. Er is een prettige sfeer, het is erg gezellig en er wordt eerlijk met elkaar gespeeld.

Vrijwilliger Megan tijdens 2de Allround games Chinese Sportfederatie 2016

Megan Tjin
Calandlyceum 4H 2016[:zh]Sorry this text is only available in Dutch.[:]